Vinařství Jindřich Kadrnka - Johanniter Liščí Vrch 2019
Johanniter jasně zlatavá a zářivé barvy a bohaté vůně.
Johanniter je odrůda révy vinné, která byla vyšlechtěna v německém Freiburgu v roce 1968, kde byly zkříženy odrůdy Ryzlink rýnský, Seyve Villard, Rulandské šedé a Chrupka bílá. Johanniter je vhodný pro ekologické pěstování hroznů, jelikož je odolný proti houbovým a plísňovým chorobám révy vinné.
Hrozny tohoto velmi elegantního vína vyrostly na jedné z nejlepších viničních tratí na Mikulovsku. Viniční trať "Liščí vrch" se nachází v katastru obce Březí, vinice jsou na mírném svahu cca 230 m nad mořem, s jižní expozicí se sklonem 10 %. Menší část vinic je na terasách. V podloží lze nalézt černozem, spraš a místy jíl s vápenným skeletem. Půda má dostatečný obsah vápníku, kolem 10 %. Poloha leží nad mrazovou hranicí 215 m nad mořem, takže zde vinice odolala i neobvykle nízkým mrazům v roce 1985.
- Víno má jasně zlatavou a zářivou barvu pěkné viskozity.
- Vůně je velmi bohatá, kde se mísí výrazná ovocitost, květnatost a minerální závěr. Jsou cítit zralé meruňky, hrušky, přezrálý chlupatý angrešt, žlutý meloun či květy heřmánku.
- Chuť je krásně živá, šťavnatá a opulentní. Dominují opět šťavnaté meruňky, zralý cukrový meloun, mango s pěkně slaným závěrem.
Hrozny byly napadeny z 50 % Botrytis cinerea. Víno bylo mícháno 5 měsíců na kvasnicích v nerezi, a pak se do naplnění rozdýchalo v akátovém sudu.
Doporučené párování: Dýňové rizoto nebo variace sýrů na prkénku.
Odrůdové složení: Johanniter
Obsah alk.: 12,5 %
Doplňkové parametry
Kategorie: | Česká republika |
---|---|
Klasifikace: | Pozdní sběr |
Obec: | Březí |
Objem: | 0,75 l |
Obsah alkoholu: | 12,5 % |
Obsah cukru: | Suché |
Odrůda: | Johanniter |
Vinařská oblast: | Morava |
Vinařská podoblast: | Mikulovská |
Země původu: | Česká republika |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Vinařství Kadrnka se nachází ve vinařské obci Březí u Mikulova v blízkosti Pavlovských a Dunajovských vrchů. Jindra Kadrnka se svou rodinnou jsou již čtvrtá generace, která ve vinařství pokračuje.
Jeho nejdůležitějším profesním krokem bylo, když v roce 2001 nastoupil do vinařství Mikros-vín Mikulov. Poté byl u vzniku vinařství Galant, odkud po dvou letech v roce 2009 odešel do Vinařství Volařík, kde má na starosti vinice a výrobní část. Nějaký čas strávil i prací v Rakousku, kde se mu líbil hlavně přístup k vinařství a vinicím. Toto všechno mu přineslo cenné zkušenosti a umožnilo pozvednout rodinnou tradici na dnešní úroveň.
Rodinné vinařství Kadrnků produkuje špičkový hrozen, protože oni věří, že pouze ten je základem pro vynikající víno. Jindra, jako správný vinohradník, klade důraz na všechny práce ve vinici, co nejméně chemických zásahů, co nejšetrnější přístup ke keři, hroznu a vínu celkově.