Louis Picamelot - Crémant de Bourgogne "Les Terroirs" 2020 brut rosé

Značka: Louis Picamelot

Výjimečný růžový Crémant Les Terroirs Brut Rosé z ročníku 2020 nabízí skvělou kvalitu za atraktivní cenu.

Dostupnost Skladem
495 Kč
Louis Picamelot - Crémant de Bourgogne "Les Terroirs" 2020 brut rosé
Značka: Louis Picamelot
Louis Picamelot Crémant de Bourgogne Les Terroirs 2020 brut rosé
Novinka Tip

Hrozny pocházejí z vinic v Côte Chalonnaise (Rully, Aluze a Demigny), kde průměrný výnos činí 70 hl/ha. Ruční sklizeň zaručuje šetrné zacházení s hrozny, které jsou sbírány do malých děrovaných přepravek, aby nedošlo k poškození bobulí a následné oxidaci. Víno zraje přibližně jeden rok na kvasinkách, poté dochází k odstranění kalů a přidání tirážního likéru s cukrem, typickým pro brut.

Degustace:

Tento Crémant se pyšní "veselou" barvou a jemným buketem, evokujícím červené ovoce a cukrářské výrobky, především jahody, s lehounkým náznakem dřeva. Na patře je kulatý a příjemně ovocný, s osvěžující kyselinkou a dominantními tóny jahod a malin. Závěr je středně dlouhý a šťavnatý.

Krédo Philippa Choutarda, "Cílem domu Picamelot je proměnit vaše okamžité prožitky v nezapomenutelné vzpomínky," se v tomto Crémantu plně odráží.

GASTRONOMIE: Ovocné saláty, grilované klobásky, aperitiv. Servírujte při teplotě 8-10 °C.

Doplňkové parametry

Kategorie: Francie
Klasifikace: AOC
Objem: 0,75 l
Obsah alkoholu: 12,5 %
Obsah cukru: Brut
Odrůda: Rulandské modré (Pinor Noir)
Ročník: 2020
Vinařská oblast: Burgundsko
Země původu: Francie

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Maison Louis Picamelot, vinařství s dlouhou tradicí, se již po tři generace specializuje na výrobu vysoce kvalitních burgundských Crémantů. Firma spojuje rodinný étos s respektem k tradicím, inovacemi a neustálým zvyšováním kvality. Vinařství založil v roce 1926 Louis Picamelot, syn bednáře a vinaře. Byl jedním z prvních vinařů v obci Rully, kteří se pustili do výroby šumivých vín, a již v roce 1930 uvedl na trh své první šumivé víno. V té době se na lahvích ještě uvádělo "vyrobeno šampaňskou metodou" a celý proces výroby byl výhradně ruční.

Věhlas nově založeného vinařství se rychle šířil, což dokládají i staré fotografie z první antarktické výpravy Paula-Émila Victora z roku 1948, na nichž lze vidět bedny s Picamelotovými šumivými víny. Počátkem padesátých let se k rodinnému podnikání připojili manželé Picamelotových dcer, Louis Siraudin a Jean-Baptiste Chautard. Jeho nejstarší syn Alain Chautard ve firmě působí od roku 1970 dodnes.

V roce 1987 přebírá otěže společnosti druhý Baptistův syn, Philippe Chautard. Od přelomu milénia zažívá rodinné vinařství prudký rozvoj. Roku 2000 společnost zakoupila starý lom o rozloze 4 000 m² a proměnila jej v moderní vinařství, zcela zahloubené do skalního masivu. V roce 2003 Philippe přikoupil nádherné vinice Rully 1er Cru "Le Clos du Chaigne" a v roce 2004 spatřilo světlo světa prestižní cuvée "Jean-Baptiste Chautard" 2000, kterým vzdal hold svému otci. Toto Cuvée Prestige je dnes jedním z nejúspěšnějších mezi všemi burgundskými Crémanty a je zařazeno i na lístku tříhvězdičkové restaurace v Chagny, kterou vlastní Jacques Lameloise.

Roku 2007 Picamelotovi zakoupili další skvělou vinici "La Rochepot" v Saint Aubinu, roku 2008 parcely v Chassagne-Montrachet, Côte de Beaune a 4 hektary v Mercurey. Ve stejném roce se do práce zapojil i Philippův syn Mickaël, představitel již páté generace rodiny Picamelotových. Mickaël, který studuje bednářství na Lycée Viticole v Beaune, vytvořil speciální malé soudky pro školení části produkce Maison Picamelot.

Vinařství Maison Louis Picamelot je dnes respektovaným a prestižním výrobcem Crémantů, což dokládá i skutečnost, že roku 2011 získal Alain Picamelot Velkou zlatou medaili za práci v oboru a Philippe Picamelot byl ve stejném roce přijat mezi rytíře Bratrstva Tastevinu na slavném Clos de Vougeot.