Ročník 2014
Ročník 2014 v regionu Jura přinesl náročné podmínky. Jarní mrazíky, krupobití a červencové deště snížily výnosy o 25 %, přesto příznivé srpnové srážky umožnily sklizeň zdravých, koncentrovaných hroznů. Výsledkem jsou vína s jedinečnou elegancí a jemností.
Proces výroby
Hrozny se sklízejí ručně, odstopkují a lisují v pneumatickém lisu. Kvašení probíhá spontánně v nerezových tancích. Následuje zrání v dubových sudech (228 l) po dobu 6 let a 3 měsíců, bez dolévání a přetáčení. Kvasinkový závoj chrání víno před oxidací. Redukovaný objem se stáčí do lahví clavelin (62 cl) bez použití siřičitanů.
Degustace
Vin Jaune zaujme temně žlutou barvou se zlatými odlesky. Vůně kvasinek, vlašských ořechů a koření předznamenává robustní chuť s tóny mandlí, kari a lanýžů. Eleganci vyvažuje minerální svěžest a dlouhý závěr.
Gastronomie
Ideální ke smetanovým omáčkám, foie gras, sýrům Comté, rybám i exotickým pokrmům. Servírujte při 12 °C a dekantujte!
Jurská vína – poklad s historií
Jurská vína mají kořeny sahající až do dob Plinia Staršího, což potvrzuje jejich tisíciletou tradici. Navzdory katastrofám, jako byla mšička révokaz a dvě světové války, vinařství v této oblasti přežilo. Dnešní vinice se rozkládají na 1 600 hektarech, což je zlomek původních 20 000 hektarů.
Největší slávu regionu přináší odrůda Savagnin, z níž se vyrábí ikonické „Žluté víno“ (Vin Jaune). Nejvýznamnější vína pocházejí z prestižní apelace Château-Chalon, která zahrnuje pouhých 50 hektarů na vrcholcích stolových hor. Tato Grand Cru oblast, obklopená nádhernou krajinou, symbolizuje to nejlepší z jurské tradice a terroiru, přinášející vína s nezaměnitelným charakterem.