Nový Zéland
Nový Zéland – specifiký Sauvignon Blanc
Vinařská historie Nového Zélandu poměrně krátká, produkce vína zde zažila v poslední době raketový vzestup. Díky chladnému oceánskému klimatu, dlouhé vegetační sezóně a geologické rozmanitosti vznikají vína s precizní aromatikou, skvělou kyselinou a čistým ovocným projevem.
Nejznámější oblastí je Marlborough na severu Jižního ostrova – domov světoznámé odrůdy Sauvignon Blanc. Zdejší štěrkové náplavy a říční terasy poskytují výbornou drenáž, zatímco chladné noci zachovávají osvěžující kyselinu. Vína z Marlborough jsou intenzivní, citrusová, s tóny angreštu, tropického ovoce a bylin.
Hawke’s Bay na Severním ostrově je nejteplejším regionem a vyniká elegantními Chardonnay, Syrah a Bordeaux cuvée. Vulkanické půdy, jako jsou Gimblett Gravels, dodávají vínům hloubku, strukturu a výborný potenciál zrání.
Na jihu se nachází Central Otago, nejjižnější vinařská oblast světa. Díky kontinentálnějšímu klimatu, břidlicovému a štěrkovému podloží se zde rodí výrazně ovocná a minerální Pinot Noir, které patří k nejuznávanějším mimo Evropu.
Z našich vinařů doporučujeme: Mount Riley – klasika Marlborough s důrazem na čistotu stylu, Tony Bish – mistr moderního Chardonnay z Hawke’s Bay a Tiraki Wines – nová generace z Jižního ostrova s terroirovým přístupem.
Novozélandská vína jsou moderní, svěží a dokonale čitelná – ideální volba pro všechny, kdo hledají vína s charakterem i rovnováhou.