Česká republika
Česká republika – svěží vína
Česká republika se vinařsky dělí na dvě hlavní vinařské oblasti – Moravu a Čechy. Morava, tvořící více než 95 % vinic, se pyšní rozmanitým terroirem, chladnějším klimatem, výraznými rozdíly mezi dnem a nocí a pestrým geologickým podložím – od vápenců, spraší po štěrky. Výsledkem jsou vína s pevnou kyselinou, jemnou aromatikou a skvělým potenciálem ke zrání.
- Mikulovská podoblast je domovem minerálních bílých vín – Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené, Pálava a Chardonnay.
- Znojemská podoblast vyniká aromatickými víny, zejména z odrůd Sauvignon, Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský a Tramín.
- Velkopavlovická podoblast je centrem červených vín – Frankovka, Zweigeltrebe, Svatovavřinecké a Modrý Portugal.
- Slovácká podoblast vyniká mozaikou stylů, včetně naturálních vín. Typické odrůdy: Muškát moravský, Sylvánské zelené, Milerka.
Vinařská oblast Čechy se dělí na Mělnickou a Litoměřickou podoblast, kde na vulkanickém podloží vznikají vína s vyšší kyselinou – zejména Ryzlink rýnský, Müller-Thurgau a Pinot Noir. Česká vína překvapí svou elegancí, svěžestí a charakterem.
Nejprodávanější

Dobře pitelný kabinetní Veltlín z Kraví hory s květinovou aromatikou, nádechem cukrového melounu a svěží kyselinou. Víno lehké, čisté a velmi pitelné.

Elegantní Veltlín z s mandlově-kořenitou aromatikou a pepřovým závěrem. Suchý, minerální, s výraznou kyselinou a smaragdovou energií. Víno ve stylu rakouského Wachau.

Suchý a výrazně minerální Veltlín s kovovým aroma, pepřovým závěrem a terroirovým otiskem Pálavy. Strukturní víno ve stylu rakouského Wachau. Archivační potenciál.

Typický znojemský Veltlín z Kraví hory s pikantní kyselinou, kořenitým charakterem a minerálním závěrem. VOC Znojmo – čistota, terroir, autenticita. Origánlní víno z vinařství...

100% Hroznový mošt z Vinařství Volařík je přírodní mošt z čerstvě lisovaných hroznů odrůd Muškát moravský a Veltlínské zelené, pěstovaných na vinicích v okolí Pálavy.

Elegantní sekt z odrůdy Veltlínské zelené s tóny pepře, citrusů a hrušky. Zrál 24měs. na kalech. Extra brut, svěží, šťavnatý a s výrazně minerálním závěrem.

Elegantgní sekt vyrobený tradiční metodou. Extra brut cuvée s noblesní kyselinou, jemným perlením a delikátní mineralitou. Prezentace čistoty a terroiru.

Lehké, svěží Veltlínské zelené z vinařství Sedlák, víno s jemně kořenitou chutí, šťavnatou kyselinkou a ovocným šarmem. Ideální společník pro letní dny, nebo snídani či večeři.

Jemně perlivé víno s ochranou známkou Bublinky je vyrobeno z odrůdy Veltlínské zelené. Víno s tóny zeleného jablka a bílého pepře. Šťavnaté, hravé a osvěžující pro každou...

Kořenité Veltlínské zelené s vůní citrusů, mandlí a pepře. Suché bílé víno s dlouhou dochutí, minerálním závěrem a svěží kyselinkou.

Suchý Veltlín. Mandlově-pikantní víno s frešovou chutí, pepřovým nádechem a příjemnou mineralitou. Elegantní a lehké víno s vysokou pitelností.

Suché Veltlínské zelené z trati Veselá hora ve Znojemské podoblasti. Kořenité, extra suché bílé víno s tóny grepu a zelené papriky. Skvělé k lehké gastronomii.

Minerální Veltlínské zelené z trati Věstonsko. Lehká odrůdová vůně, kořenitá pepřová chuť a příjemná mineralita. Skvěle pitelné suché víno s perfektní rovnováhou.

Nabušené Veltlínské zelené z vinice Věstonsko v řadě Terroir. Víno s tóny zeleného ovoce, bílého pepře a výraznou mineralitou. Plné, harmonické víno s dlouhou dochutí a skvělou...

Veltlín pepřovo-citrusového charakteru. Řízná a svěží kyselina. Jedná se o krásně vyzrálý a plný veltlín, výborné výno v poměru ceny a kvality.

Veltlín se silným kořením ve vůni a s náznakem smaragdovosti, i by se dalo zaměnit s klasickým "wachau".
Mezi nejpěstovanější bílé odrůdy na Moravě patří Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené, Sauvignon, Tramín červený, Pálava a Müller Thurgau. Červeným odůrdám dominují Frankovka, Modrý Portugal, Svatovavřinecké, Zweigelt a Rulandské modré (Pinot Noir).
Rozdělení podle podoblastí:
-
Mikulovská podoblast: Teplé klima, vápencové podloží. Skvělé podmínky pro minerální bílá vína, zejména Ryzlink vlašský a Pálavu.
- doporučujeme vína z vinařství: Baláž, Kadrnka, Mlýnek, Volařík, Šoman, Matula, nebo Sonberk. -
Znojemská podoblast: Vyšší nadmořská výška a chladnější noci – ideální pro aromatické odrůdy, zejména Sauvignon a Ryzlink rýnský.
- doporučujeme vína z vinařství: Špalek, Donatus, Oulehla nebo Plaček, -
Velkopavlovická podoblast: Teplejší, úrodné půdy. Centrum červených vín,doporučujeme vína z vinařství Šamšula a Sedlák
- doporučujeme vína z vinařství Šamšula, Mečl nebo Sedlák -
Slovácká podoblast: Různorodý terroir, často s přírodními parky a biosférami. Rozmanitost od tradičních po naturální vína.
Klasifikace a zatřídění vín
Moravská vína spadají pod systém VOC (Vína originální certifikace), který zaručuje typičnost dané odrůdy a stylu vína pro konkrétní oblast (např. VOC Mikulov, VOC Znojmo). Vína jsou zároveň klasifikována podle cukernatosti hroznů při sběru (jakostní, kabinetní, pozdní sběr, výběr z hroznů atd.). V posledních letech sílí i trend bio a naturálních vín, zejména na Slovácku.
Morava je moderní vinařský region, který spojuje tradici, terroir a technologický pokrok. Nabízí vína s jasným odrůdovým projevem, harmonickou kyselinou a nezaměnitelným charakterem.